Historie Atlético Madrid

In de jaren zestig en zeventig speelde Atlético Madrid onder de voorzitter en naamgever van het voormalige stadion, Vincente Calderón. Dit waren erg succesvolle jaren voor de club met onder andere vier landstitels, de Europacup II en de wereldbeker. Atlético Madrid is de enige ploeg die als verliezend Europacupfinalist de wereldbeker wist te veroveren. Dit komt doordat winnend finalist Bayern München geen zin had om naar Zuid-Amerika af te reizen.

Tijdperk onder Jesús Gil y Gil

Vanaf 1987 trad Jesús Gil y Gil aan als voorzitter. Deze beste man kwam vaak negatief in het nieuws vanwege zware beledigingen, het ontslaan van vele trainers en door corruptiepraktijken. In het jaar 1996 kende Atletico Madrid een ongelofelijk goed seizoen. De club haalde de negende landstitel en de negende bekerwinst binnen. Een paar jaar later, in het seizoen 2000, degradeerde de club voor twee seizoenen. Deze periode staat bij de supporters beter bekend als ‘dos años en el infierno’, wat betekent ‘twee jaar in hel’. In 2003 verliet Gil y Gil noodgedwongen de club.

Opmars Atlético Madrid

De resultaten van Atlético Madrid bleven echter tegenvallen. In de zomer van 2007 werd sterspeler Fernando Torres verkocht aan Liverpool. Atlético ontving maar liefst 36 miljoen euro. Met dit budget kon de club haar selectie flink versterken. Voor het eerst sinds jaren lange afwezigheid speelde Atlético Madrid weer Europees voetbal. In het seizoen 2009/2010 eindige Atlético in de Spaanse competitie in de middenmoot. Dit seizoen boekte de club wel een groot succes in de Europa League. In de finale werd het Engelse Fulham na verlenging met 2-1 verslagen. Toenmalig sterspeler Diego Forlán werd uitgeroepen tot Man of the Match. Atletico Madrid werd de eerste officiële winnaar van de Europa League. Twee jaar later was het weer raak, Atlético won opnieuw de Europa League.

Landskampioen en Champions League finalist

Seizoen 2013/2014 was een ijzersterk seizoen van Atlético Madrid. De club won de tiende landstitel en eindigde boven de grootmachten FC Barcelona en stadgenoot Real Madrid. Ook behaalde de club de Champions League finale. Atlético wist de wedstrijd niet naar zich toe te trekken na verlenging. In 2016 speelde Atlético Madrid opnieuw de finale van de Champions League, wederom tegen Real Madrid. De finale werd beslist middels een penaltyreeks. Rechtsback Juanfran mistte als enige zijn penalty en Atlético Madrid verloor. In 2018 wist Atlético Madrid de Europa League voor de derde keer te winnen, met 3-0 van Olympique Marseille.

Nieuwe Wanda Metropolitano stadion

Sinds 2017 is het stadion Wanda Metropolitano de nieuwe thuishaven van Atlético Madrid. Het stadion werd voor 240 miljoen euro gebouwd. Atlético was hierin de eerste 17 thuiswedstrijden ongeslagen. Het voormalige stadion Vicente Calderón is afgebroken en hier wordt een appartementencomplex gebouwd. Tot voor kort was het alsnog mogelijk om dit stadion (deels) te bezoeken.

Vicente Calderón

Prijzen Atlético Madrid

  • Spaans landskampioen 10x
  • Segunda Divsion A 1x
  • Copa del Rey 10x
  • Supercopa 4x
  • Wereldbeker 1x
  • UEFA Super Cup 3x
  • Europacup II 1x
  • UEFA Europa League 3x
  • UEFA Intertoto Cup 1x