Stadion Atlético Madrid

Estadio Wanda Metropolitano is gebouwd op het terrein van Estadio La Peineta, wat een atletiekstadion was. Dit terrein bevindt zich een flink stuk ten noordoosten van het centrum van Madrid. Het ligt vlak naast de grote snelweg E-5, en ligt daarmee op minder dan 5 kilometer van het vliegveld van de Spaanse hoofdstad. Het stadion op dit terrein had één grote betonnen tribune. Delen van die tribune zijn verwerkt in het nieuwe stadion, de rest wat zich op dit terrein bevond is afgebroken. Bijna alles van het Wanda Metropolitano is dus nieuw gebouwd. Atlético kon dit project deels financieren door de verkoop van de grond van het oude stadion. Na het aankondigen van de plannen in 2011 begonnen de eerste bouwwerkzaamheden al snel. Maar de vooruitgang van de bouw ging gestaag. In eerste instantie schatte Atlético de voltooiing van de bouw voor 2015. Maar door de mislukte plannen met de Olympische Spelen, had de club financieringsmoeilijkheden en moest de voltooiingsdatum uitgesteld worden naar 2017. Er moest in totaal 240 miljoen Euro vrijgemaakt worden door de club.

Hoe heet het stadion van Atlético Madrid?

In december 2016 kondigde Atlético Madrid aan dat de naam van het stadion ‘Estadio Wanda Metropolitano’ zou worden. In deze naam verwijst Wanda naar de sponsor Wanda Group. Dit is een conglomeraat en miljarden bedrijf uit China. Metropolitano verwijst naar het eerste stadion van de club; Estadio Metropolitano.

Wanda Metropolitano stadion

Hoeveel mensen kunnen er in het stadion van Atlético Madrid?

De capaciteit van het nieuwe stadion moest 68.000 toeschouwers worden. Wat een vooruitgang is van ruim 13.000 zitplaatsen ten opzichte van het voormalige Vicente Calderón stadion. Eind 2011 werden de eerste concrete plannen voor het stadion gepresenteerd. De plannen waren toentertijd niet alleen gemaakt voor, en door Atlético Madrid, maar in combinatie met de Madrileense overheid voor de Olympische Spelen van 2016, 2020, of 2024. Hoewel het stadion specifiek was ontworpen als voetbalstadion, met bijvoorbeeld tribunes dicht bij het speelveld, waren er toch plannen voor de (tijdelijke) aanleg van atletiekbanen rondom het voetbalveld. Dit zou dan in de plaats van de onderste laag van de tribune moeten komen. Maar uiteindelijk zijn deze plannen niet doorgegaan, aangezien het duidelijk werd dat de Olympische Spelen niet in Madrid zouden gaan plaatsvinden in de ‘nabije’ toekomst.

De capaciteit werd eerder grofweg geschat op 68.000. Uiteindelijk telt het stadion 67.703 zitplaatsen. De officiële opening van het Wanda Metropolitano stadion was op 16 september 2017. Na vier opeenvolgende uitwedstrijden te hebben gespeeld in seizoen 2017/18 werd de eerste thuiswedstrijd van Atlético Madrid ingeluid met een spectaculaire licht- en vuurwerkshow in en op het stadion. In deze wedstrijd namen ‘Los Rojiblancos’ het op tegen Málaga CF, welke met een treffer van toenmalige spits Antoine Griezmann met 1-0 werd gewonnen. Vervolgens werd Wanda Metropolitano geselecteerd voor de Champions League finale van 2019. Welke werd gespeeld tussen Premier League teams Tottenham Hotspur en Liverpool. De beker werd uiteindelijk omhoog gehouden door Liverpool na een 2-0 overwinning.

Atlético Madrid stadion bezoeken

Het stadion van Atlético Madrid bevindt zich aan de Avenue Luis Aragones 4, 28022 ten noordoosten van het centrum van Madrid. Op ongeveer tien kilometer afstand. Het Wanda Metropolitano stadion kan je vanuit het centrum van Madrid het beste bereiken door de metro te gebruiken. Stap uiteindelijk over op metrolijn 7 en stap uit bij metrostation ‘Estadio Metropolitano’, vanaf hier loop je in ongeveer vijf minuten naar het stadion. Het is echt aan te raden een voetbalreis naar Atlético Madrid te maken, of alleen een stadiontour bij de club te gaan doen.