Bel ons 085 3036791

Openbaar vervoer Madrid

Wanneer je voor het eerst naar Madrid gaat is het voor vertrek goed om te weten hoe het openbare vervoer in de stad georganiseerd is. Madrid is een redelijk compact ingerichte stad, maar toch is het handig om in het centrum gebruik te maken van het goed ingerichte openbare vervoer. Op deze pagina leggen wij uit hoe het openbaar vervoer in Madrid werkt, zo reis je eenvoudig naar alle bezienswaardigheden in de stad.

Hoe werkt het openbaar vervoer?

Wil je Madrid in een weekendje of aantal dagen zo effectief mogelijk ontdekken, maak dan zeker gebruik van het openbare vervoer in de stad. In vergelijking met Nederland en België is het openbaar vervoer in Madrid erg voordelig. In Madrid kan je ervoor kiezen om gebruik te maken van de metro, bus, tram, trein, taxi’s en natuurlijk de fiets. Hieronder lees je meer!

Madrid openbaar vervoer kaart

Hieronder vind je een overzichtelijke kaart van het complete openbaar vervoer in de stad Madrid. Alle stations van het metronetwerk, de bussen en treinen staan hierop vermeld. Verder op deze pagina wordt ieder vervoersmiddel kort beschreven.

Madrid openbaar vervoer kaart

Kosten en tickets

De kosten van het openbaar vervoer in Madrid hangen natuurlijk af van het aantal dagen dat jij op stedentrip naar Madrid gaat. Ga jij alleen op voetbalreis naar Madrid voor de wedstrijd van Real of Atlético dan kan je ervoor kiezen enkele tickets per rit te kopen.
De prijs voor de bus is standaard €1,50 terwijl je voor de metro maximaal €2,00 betaalt (vanaf tien stations). Deze tickets kan je natuurlijk kopen bij de ticketautomaten op de metrostations en bij de bushaltes. Ook kan je ervoor kiezen een 10-rittenkaart aan te schaffen, deze kost €12,20 en kan je reizen binnen zone A (stadscentrum). Hiermee kan je 60 minuten lang reizen op tien verschillende momenten naar keuze. De rit naar het vliegveld van Madrid zit hier niet bij inbegrepen, dat kost nog eens €5,00 extra.

Dagkaarten (Madrid Tourist Card)

Ga je minimaal voor twee dagen op stedentrip naar Madrid dan is het aan te raden een dagkaart te kopen. De zogenaamde Madrid Tourist Card of Tourist Travel Pass is een eenvoudige en voordelige manier van reizen. Met deze dagkaart kan je gebruiken maken van de volgende typen openbaar vervoer in Madrid:

  • Gebruik van de metro in zone A, inclusief luchthaventoeslag
  • Alle blauwe EMT-stadsbussen
  • Treinen die de zone O en A bestrijken

Wanneer je het stadscentrum van Madrid wilt ontdekken dan is het prima om zone A te nemen. Wil je ook de omgeving van Madrid bezoeken kies dan voor zone T. Madrid Travelcards kan je kopen voor een termijn van 1, 2, 3, 4, 5 of 7 dagen en voor twee zones (A en T).

Madrid Travelcard kopen

Dagkaarten voor zone A zijn beschikbaar vanaf €8,40, voor drie dagen betaal je €18,40. Het betreft een smartcard die tien jaar geldig is en later dus ook nog bruikbaar is om weer op te laden met een bepaald saldo. Deze dagkaart kan je het beste direct bij aankomst op het vliegveld in Madrid kopen zodat je hierna met de metro naar het centrum van Madrid kunt afreizen. Koop je tickets bij één van de infobalies (Sales Office and Tourist Information) bij Terminal T1-T2-T3 of Terminal T4. Geef bij de infobalie door hoeveel dagen je in Madrid verblijft, kies voor zone A en vervolgens wordt de rest voor je geregeld.

Soorten openbaar vervoer

Metro in Madrid

De metro is de meest gebruikte en belangrijkste vorm van openbaar vervoer in de stad. Inmiddels bestaat het metronetwerk uit 13 verschillende lijnen met een totale lengte van 324 kilometer en 326 metrostations. Daarmee heeft Madrid, op Londen en Moskou na, het grootste metronetwerk van Europa. De metrolijnen herken je aan de verschillende kleuren en nummers, zie de metromap hierboven op de pagina. De metro's rijden zeer frequent ongeveer tussen de 3 en 5 minuten, vanaf 06:00 uur 's morgens tot middernacht. Voor actuele metrolijnen en tijden kan je het beste gebruik maken van Google Maps op je telefoon.

Bus in Madrid

In Madrid bestaat er een uitgebreid busnetwerk van maar liefst 185 buslijnen, de zogenoemde EMT-stadsbussen. De bus is vooral populair en handig om te gebruiken voor kortere afstanden en wanneer de metro niet rijdt, zoals 's nachts. In iedere grote straat zijn er een aantal bushaltes te vinden. Aan te raden is om op Google Maps te kijken naar actuele buslijnen en bijbehorende tijden.

Hop on Hop off bus Madrid

Om de stad Madrid en haar vele bezienswaardigheden snel en gemakkelijk te ontdekken is het aan te raden gebruik te maken van de toeristenbussen, of terwijl de Hop On Hop Off bus. De opvallende rode dubbeldekker bussen rijden de hele dag langs alle bezienswaardigheden van Madrid. Met een dagkaart kan je onbeperkt gebruik maken van deze toeristenbus en op- en uitstappen wanneer je maar wilt. Er worden twee routes gereden waarbij je een audio-gids bij de tickets krijgt, beschikbaar in meerdere talen. Tickets koop je van tevoren vanaf €22,00 zodat je een wachtrij en kosten bespaart.

Fietsen huren Madrid

Voor de sportieve type reiziger is het echt aan te raden om de stad Madrid per fiets te ontdekken. Zodoende ben je niet afhankelijk van het openbaar vervoer in de stad en kan je in alle rust en eigen gemak de stad en haar bezienswaardigheden verkennen. Boek je fiets voor vertrek naar Madrid, want het komt vaak voor dat de fietsen allemaal verhuurd zijn vanwege groepsexurcies en dergelijken. Rent & Roll is gelegen naast stadspark 'El Retiro' en de ideale opstapplaats. Een fiets huur je voor ongeveer €15,00 per dag en €10,00 voor iedere extra dag.

Taxi in Madrid

Wil je snel en effectief van A naar B afreizen, neem dan de taxi. De taxi service in Madrid is 24/7 beschikbaar, brengt je overal in Madrid en omgeving naartoe en is in vergelijking met Nederland of België een stuk voordeliger. De taxi's in Madrid herken je aan de witte kleur en rode streep middenop de auto. Naast de "officiële" taxi is het een goed alternatief om een Uber taxi te nemen. Download deze applicatie voor vertrek naar Madrid en koppel alvast je creditcard zodat alles geregeld is. Wanneer je met de taxi naar Real of Atlético Madrid wilt gaan reserveer deze dan vooraf, omdat het op de wedstrijddag enorm druk is.

Met de trein naar Madrid

Om je als reiziger binnen de stad Madrid te verplaatsen is het niet handig om de trein te gebruiken. Echter is het wel mogelijk om met de trein naar Madrid af te reizen. Madrid is namelijk het centrum van het uitgebreide 'Renfe' spoorwegnet en vanuit veel steden kan je Madrid dus bereiken. Zowel nationale als internationale treinen komen aan op de twee belangrijkste treinstations in Madrid, Atocha en Chamartín. Vanaf hier kan je onder andere naar Frankrijk (Parijs) en Portugal vertrekken. Wil je vanuit Nederland met de trein naar Madrid reizen? Er gaat geen rechtstreekse trein, maar in dit geval dien je één overstap in Parijs te maken. Het is mogelijk om met de Thalys of NS International te reizen.