Bel ons 085 3036791

Bezienswaardigheden Madrid

Ga jij op voetbalreis naar Madrid en wil je het maximale uit je stedentrip halen? Bereid je dan goed voor met behulp van onze tips aan bezienswaardigheden in Madrid. De Spaanse hoofdstad staat bekend als 'de stad die nooit slaapt' en heeft een groot scala aan bezienswaardigheden. Aangezien je tijdens een stedentrip vaak maar een aantal dagen de tijd hebt zetten wij de hoogtepunten van Madrid voor jou hieronder op een rijtje.

Plaza Mayor Madrid

Bezoek het bekendste plein van Madrid!

We trappen de lijst af met het drukste en bekendste plein van Madrid, Plaza Mayor. Dit plein bestond in de zestiende eeuw al, onder de naam ‘Plaza del Arrabal’, wat in de zeventiende eeuw werd veranderd in Plaza Mayor. Destijds vonden er festiviteiten, markten, stierengevechten en zelfs executies plaats op het plein. Tegenwoordig vind je hier veel toeristen, straatartiesten, horeca en natuurlijk gewoon lokale inwoners die hier samenkomen. Plaza Mayor is het centrale vertrekpunt naar vele eet- drink- en shopgelegenheden. Het plein is kenmerkend aan het ruiterstandbeeld van Koning Filips III die in het midden van het plein te vinden is. Ook het gebouw dat rondom het hele plein is gebouwd is kenmerkend qua kleur en bouwstijl.

Park Retiro Madrid

Bezoek het prachtige stadspark Retiro!

Parque del Buen Retiro, ook wel simpelweg Retiro Park genoemd, is een geweldig groot park ten oosten van het centrum van Madrid. Het park voorziet de stad van genoeg zuurstof. In elke stad hoort er ruimte te zijn voor ‘groen’ tussen het dichtbebouwde stadscentrum. Ook bij de inwoners van Madrid is Retiro Park geliefd, in het park is van alles te doen en te zien, ook zijn er genoeg rustige plekken te vinden waar je kunt ontsnappen aan de drukte van de stad. Met horecagelegenheden rondom het meer kun je genieten van een hapje en een drankje met prachtig uitzicht over het meer. Ook zijn het roeibootjes te huur waarmee je zelf in het meer kan varen. Verder vind je in Retiro Park het ‘Palacio de Cristal’, dit gebouw is ooit ontworpen voor het tentoonstellen van tropische planten afkomstig uit de Filipijnen.

Museo del Prado

Eén van de beroemdste kunstmusea ter wereld!

Aan de rand van Parque el Retiro in het centrum van Madrid bevindt zich museum Del Prado. Het Museo del Prado is één van de grootste en bekendste kunstmusea van de wereld. In dit museum vind je meer dan 5000 tekeningen, 1000 munten en medailles, 700 prachtige beelden, schilderijen en andere vormen van kunst daterend uit de 12 tot 19e eeuw. Mocht je dit museum willen bezoeken dan is het aan te raden je tickets voor vertrek online aan te schaffen. Dit scheelt een hoop tijd met betrekking tot de meestal lange wachtrijen voor het museum.

Palacio Real de Madrid

Bezoek het koninklijke paleis van Madrid!

In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, heeft Palacio Real de Madrid niets met voetbalclub Real Madrid te maken. Palacio Real de Madrid betekent letterlijk, Koninklijk paleis van Madrid. Dit paleis werd in de achttiende eeuw in opdracht van Koning Filips V gebouwd aan de Plaza de la Armería. Destijds is er 36 jaar lang gebouwd aan dit paleis. De Koninklijke familie woont hier tegenwoordig niet meer, maar bijvoorbeeld de enorme en prachtig versierde eetzaal wordt nog vaak gebruikt om allerlei belangrijke gasten te ontvangen voor officiële staatsaangelegenheden. Buiten de eetzaal telt het paleis meer dan drieduizend(!) kamers. Het grootste gedeelte hiervan is gevuld met waardevolle kunststukken. Wanneer je Palacio Real de Madrid gaat bezoeken, kun je het niet alleen van de buitenkant bewonderen (wat al zeer indrukwekkend is), maar ook de binnenkant van het paleis is deels toegankelijk voor bezoekers.

Estación de Atocha Madrid

Bezoek het grootste spoorwegstation van Madrid!

Zelfs wanneer je niet van plan bent met de trein of metro te gaan reizen, is een bezoek aan spoorwegstation ‘Estación de Atocha’ tóch een aanrader. Dit is niet alleen het grootste spoorwegstation van Madrid, maar je vindt hier sinds 1992 opvallend genoeg een indrukwekkende botanische tuin, omringd door hoge palmbomen. De tuin in het station telt maar liefst zevenduizend planten van wel 260 verschillende soorten. Met veel winkels, cafés en restaurants kun je hier met een gezellige en natuurlijke sfeer genieten van lekker eten en drinken. De verantwoordelijken voor het design en de inrichting van het station zijn onder andere Alberto Palacio, bekend van Palacio de Cristal en Palacio de Velázquez in het eerder genoemde Retiro Park, en Gustave Eiffel, natuurlijk bekend als ontwerper van de Eiffeltoren. Maar het meest bijzondere aan Estación de Atocha is toch echt de rustige, natuurlijk en warme sfeer die aanwezig is. Wat vrijwel nooit voorkomt in het grootste station van een metropool als Madrid.

Plaza de Cibiles Madrid

Bezoek het drukste kruispunt van Madrid!

Plaza de Cibeles is een plein, of eigenlijk een druk verkeerskruispunt ten noordoosten van het centrum van Madrid. Het plein ligt vlakbij het ‘Parque del Buen Retiro’. Één van de kenmerken van dit plein is de grote fontein met marmeren beelden in het midden van het plein. Het plein is dan ook vernoemd naar deze fontein, die de romeinse godin ‘Cybele’ afbeeldt. Het beeld bestaat uit Cybele, zittend in een strijdwagen die door twee leeuwen wordt voortgetrokken. Deze fontein vormt een bekend beeld van de stad Madrid. Wanneer voetbalclub Real Madrid iets te vieren heeft, gebeurt dit op Plaza de Cibeles, waarbij het beeld van Cybele in een vlag van Real Madrid gehuld wordt. Ook komen inwoners hier samen voor bijvoorbeeld protesten. Het meest herkenbare aan Plaza de Cibeles is het aangelegen Palacio de Cibeles. Een kolossaal ‘paleis’ met meerdere hoge witte torenpunten. Dit gebouw is oorspronkelijk gebouwd als hoofdpostkantoor van Madrid. Vandaag de dag dient het als gemeentehuis van de stad. Plaza de Cibeles is zeker een bezichtiging waard!

Gran Vía Madrid

Bezoek de drukste winkelstraat van Madrid!

Wanneer je Gran Vía vertaalt naar het Nederlands betekent het ‘Grote Weg’. Het is een van de drukste winkelstraten en belangrijkste verkeersaders van Madrid. In de moderne gebouwen werden vanaf het begin al designerwinkels, bioscopen en horecagelegenheden geopend. Later werden er ook theaters en nachtclubs geopend aan Gran Vía. De straat is vaak de ontmoetingsplaats geweest voor onder andere chique feesten en filmpremières. De straat wordt dan ook wel eens vergeleken met de Fifth Avenue in New York. Een andere naam die Gran Vía vaak krijgt is het ‘Spaanse Broadway’ of het ‘Europese Broadway’. Deze vergelijking wordt niet alleen gemaakt door de vele theaters en bioscopen die zich aan Gran Vía bevinden, maar ook door de hoge gebouwen als ‘Edificio Telefónica’ van maar liefst 89 meter hoog, en het bruisende nachtleven in de straat. De bioscoopzalen, theaters, cafés, restaurants en zelfs winkels zijn tot in de late avond geopend, met in het weekend nog eens extra lange openingstijden. Wil je shoppen, lekker eten of ben je op zoek naar vermaak? Ga dan zeker naar Gran Vía!

Puerta del Sol Madrid

Bezoek sfeervol plein in hartje Madrid!

Madrid telt vele grote en bekende pleinen. Zo ook Puerta del Sol. Dit is letterlijk vertaald ‘Poort van de Zon’. Het plein ligt op het exacte middelpunt van Madrid. Op het plein vind je veel straatartiesten, die muziek maken, of verkleed zijn als Disneyfiguren. ’s Winters is Puerta del Sol, en zijn de vele aangelegen straten versierd met prachtige lichtdecoraties. Ook vind je op het plein een aantal beelden en fonteinen. Waaronder het beeld van ‘Oso y Madroño’. Dit is het beeld van het symbool van Madrid. Je hebt het vast al wel eens gezien, de beer die rechtop staat tegen een boom. Of beter gezegd, de berin tegen de moerbeiboom. Veel inwoners komen hier samen voor demonstraties, protesten of als er iets te vieren is. Bijvoorbeeld tijdens Oud en Nieuw, dan staan er ieder jaar duizenden mensen op het plein, die om 12 uur precies, wanneer de klok van de ‘Casa de Correos’ twaalf keer slaat, 12 druiven te eten. Dit is een Spaanse traditie wat voor geluk in het volgende jaar zou zorgen.

Stadion Real Madrid

Bezoek het prachtige Santiago Bernabéu!

Het stadion van Real Madrid, Estadio Santiago Bernabéu, bevindt zich ten noorden van het stadscentrum in de wijk Chamartín. Het stadion is vernoemd naar oud-speler en- clubvoorzitter Santiago Bernabéu. Met 81.044 zitplaatsen is dit een zeer groot en bijzonder gebouw om te zien. Met een stadiontour krijg je toegang tot elke uithoek van het stadion, waaronder de kleedkamers en het speelveld! Ook kom je veel te weten over de geschiedenis van de club tijdens de stadiontour.

Lees meer over stadiontour Bernabéu

Stadion Atlético Madrid

Bezoek het gloednieuwe Wanda Metropolitano!

Dan is er het stadion van Atlético Madrid. Tot en met seizoen 2016/17 speelde de club zijn thuiswedstrijden in Estadio Vicente Calderón. Dit stadion had een capaciteit van bijna 55.000 zitplaatsen en bevond zich aan een weg die dwars door het centrum van Madrid loopt. In de jaren na de laatste thuiswedstrijd werd dit stadion geleidelijk aan gesloopt. Sinds 2017 speelt Atlético Madrid zijn thuiswedstrijden in hun nieuwe stadion, Estadio Wanda Metropolitano. Het draagt deze naam door sponsorredenen met het Chinese conglomeraat Wanda Group. De moderne voetbaltempel bevindt zich zo’n 10 kilometer ten oosten van het centrum van Madrid. Het stadion is goed voor wel 68.456 zitplaatsen, wat dus een vooruitgang is ten opzichte van het oude stadion. Uiteraard is het ook hier mogelijk om een stadiontour te volgen, waarbij je veel leert over de club en toegang krijgt tot exclusieve ruimtes in het stadion.

Informatie stadiontour Atlético Madrid

Rayo Vallecano en Getafe

Bezoek één van de kleinere clubs nabij Madrid!

In andere streken gelegen rondom Madrid bevinden zich nog een aantal kleine stadions van voetbalclubs. Het dichtstbij ligt Campo de Fútbal de Vallecas, het stadion van Rayo Vallecano. Deze club speelt afwisselend in de eerste divisie (Primera División), en de tweede divisie (Segunda División) van Spanje. Het stadion biedt 14.708 zitplaatsen. Verder vind je op ruim 10 kilometer ten zuiden van het centrum van Madrid het stadion van CD Leganés (Estadio Municipal de Butarque, 12.454 zitplaatsen) en het stadion van Getafe CF (Coliseum Alfonso Pérez, 17.700 zitplaatsen). Deze 2 clubs zijn de laatste jaren doorgaans actief in de hoogste divisie van Spanje, welke buiten Primera División ook wel La Liga genoemd wordt.