Weer en klimaat Madrid

Madrid kent niet één, maar twee soorten klimaten. Deze klimaten bestaan uit het steppeklimaat en het mediterraan klimaat. Deze twee klimaatsoorten zorgen voor hete zomers en tamelijk koude winters.

In de winter zijn de temperaturen in de regio van Madrid laag, die zakken tot beneden het vriespunt wat soms zelfs zorgt voor sneeuw. Wanneer dit gebeurt gaan veel Madrilenen de straat op om het vast te leggen op foto en video, aangezien dit best uniek is voor Spaanse begrippen. Zeker wanneer je dit bijvoorbeeld vergelijkt met het klimaat in steden als Barcelona en Valencia, waar in de winters zachte en milde temperaturen voorbij komen met veel zon.

Weer en klimaat Madrid

Lange zomers Madrid

De zomers duren in deze gebieden ontzettend lang, en ook de dagen zelf duren lang, waar het ’s nachts ook warm blijft. Dit is ook anders in Madrid, waar het in de maanden juli en augustus overdag tussen de 30 en 40 graden Celsius is, koelt het in de avond en ’s nachts wel weer af. Dit komt doordat Madrid met 700 meter boven zeeniveau een hoge ligging heeft. Door de afkoeling in de zomernachten, en de koude winters, is de gemiddelde temperatuur gezien een heel jaar slechts tussen de 13,7 en 16 graden Celsius. Waarbij de hoogste gemiddelde temperatuur in juli is, met 32 graden, en de laagste in januari, met 10 graden Celsius.

Weinig neerslag

Wat betreft de neerslag is het in Madrid redelijk droog. De droogste maanden in Madrid zijn de zomerse maanden van juni tot en met september. Desondanks kan het iedere maand van het jaar gaan regenen. Tijdens de zomermaanden valt er wel eens een korte regen- of onweersbui, maar regenachtige dagen komen in deze periode vrijwel niet voor. De maanden van oktober tot en met december zijn de maanden waarin het meeste neerslag valt. De gemiddelde totale neerslag per jaar in Madrid is 420 millimeter. Buiten de weer specialisten om, kunnen veel mensen geen voorstelling maken wat 420 millimeter neerslag per jaar inhoudt. Daarom ter vergelijking: in Nederland valt er jaarlijks gemiddeld zo’n 800 millimeter neerslag. De totale jaarlijkse neerslag is in Madrid dus iets meer dan de helft van de Nederlandse neerslag.

Al met al heeft Madrid een aangenaam klimaat en kun je er tijdens de zomers terecht voor tropische dagen. Het gemiddelde klimaatcijfer voor Madrid is 8,9. Dit cijfer is gebaseerd op onder andere gemiddelde temperaturen, luchtvochtigheid, gevoelstemperaturen, kans op neerslag en ervaringen van mensen en specialisten. Dit betekent dus niet hoe warmer en droger, hoe beter. Zo wordt een té hoge temperatuur bijvoorbeeld niet aangenaam gevonden. Maar met een uitermate goed klimaatcijfer van bijna een 9 is het weer in Madrid een groot deel van de tijd heel erg prettig!